Facel Vega FV3B ex-Trintignant

Jerome-Wassenaar_Facel-FV3B_Maurice040-640x427

Als men de afgelopen 15 jaar aan mij vroeg wat mijn lievelingsauto was, dan antwoordde ik steevast: “de Facel Vega HK500”. Een schaalmodel dat ik ooit cadeau kreeg van deze auto staat in mijn werkkamer te pronken. Het merk Facel Vega blijft mij fascineren. Magische auto’s bouwde het. Schitterend auto’s om te zien, voorzien van krachtige Amerikaanse V8’s. Met alle luxe aan boord en de klasse die ze uitstralen zijn het heerlijke reisauto’s waarmee de elite in de jaren ’50 en ’60 op zeer hoge snelheden lange afstanden kon afleggen.

In opdracht van Jasper Beukenkamp Classic Cars uit Bodegraven schreef ik een nieuwe tekst voor deze prachtige Facel Vega FV3B Coupé. In feite is dat model de voorloper van de HK500 en minstens zo mooi. Dit exemplaar is de auto die ooit in bezit was van de Franse Formule 1 coureur Maurice Trintignant. Jasper Beukenkamp vertelde mij in grote lijnen de historie van de auto en lichtte toe waarom hij het zo bijzonder vindt dat de auto in ongerestaureerde staat enorm zeldzaam is. Ook is deze FV3B de laatst gebouwde. Een echt verzamelobject dus, waarmee je wel ‘gewoon’ heerlijke roadtrips kunt maken. Het is dat ik zelf (nog) geen heuse autocollectie heb, maar in gedachten had ik deze Facel meteen toegevoegd.

Door middel van desk research in mijn eigen archief en de papieren die bij de auto horen ontdekte ik dat deze auto 10 dagen na zijn 2e overwinning van de Grand Prix van Monaco op kenteken was gezet door Trintignant. Een feit dat op internet nergens benoemd werd. En zo werd ik als schrijver vanzelf meegezogen in de historie van de autosport en de excentrieke wereld van Franse autobouwers en de jet set. Daar rolde vervolgens deze tekst uit: http://jbclassiccars.com/?portfolio=facel-vega-fv3b-ex-maurice-trintignant.

Photo credits: De foto hierboven en op de site van JB Classic Cars zijn van Jerome Wassenaar, één van hun vaste fotografen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s